Om Venezuelas vei mot stupet under Chávez.

fredag 30. juli 2010

Hvordan kan Chávez støtte til terrorisme stanses?

At Hugo Chávez støtter colombianske FARC-terrorister både ideologisk og materielt er ikke lenger omstridt. Siden 2008 har dokumenter beslaglagt av FARC-lederen Raul Reyes gitt oss omfattende dokumentasjon. I tillegg har Colombia lagt frem bilder, koordinater og videoer for OAS som viser at Chávez lar terroristene operere fritt i Venezuela. Chavez har naturligvis reagert med raseri og brudd på de diplomatiske forbindelsene etter at bevisene ble lagt frem, og nekter enhver å undersøke de oppgitte koordinatene. Ikke vil han tillate en internasjonal kommisjon, ikke engang journalister får adgang, men blir kastet ut av landet etter at de har blitt avhørt av militær etterretning.

Alvaro Uribe har få dager igjen som president i Colombia. Han har gjort det som den viktigste saken under sin regjering å bekjempe de væpnede bandene på høyre- og venstresiden, og skaffe landet større stabilitet og sikkerhet. Han har også til en stor grad lykkes og er derfor svært populær. FARC og ELN kontrollerer ikke lenger store deler av landet. Antallet kidnappinger har blitt dramatisk redusert. Mange ledere av FARC har blitt drept av militæret, andre "menige" har hoppet av og skrevet seg inn i programmet for rehabilitering til vanlige sivile liv. FARC-geriljaen har antakelig bare 8000 medlemmer mot 20.000 for få år siden. Det går knapt en dag uten at terroristene går på store tap. En unik mulighet finnes til å nedkjempe dem militært en gang for alle. 8000 banditter kan selvsagt ikke få holde en befolkning på millioner i frykt.

Men et stort hinder finnes fortsatt: For mens terroristene ikke kan føle seg trygge noen steder i Colombia, så tar de seg over grensen til sine leire i Venezuela, der de samler krefter, planlegger nye terrorhandlinger, som de som skjedde under presidentvalget. Da tok en kontingent seg over grensen, skjøt vilt mot politi, soldater og valglokaler, og rømte tilbake til Venezuela. FARC sikrer seg adgang til våpen og penger direkte til disse leirene, noe som er vanskelig i Colombia når den demokratiske regjeringen kontrollerer så godt som hele landet.

Chávez tilfluktssted for terrorister er et stort hinder for å utrydde en gang for alle disse bandene.

Hva kan nabolandene og det internasjonale samfunnet gjøre for å få slutt på denne støtten som Chávez gir til terrorister som opererer mot en demokratisk regjering i nabolandet? Jeg tenker da selvsagt på hvilket press disse kan legge på Chávez, og vil de gjøre det? Jeg tenker _ikke_ på noen idiotisk invasjon, kupp, drap eller lignende som Chávez fantaserer om hver gang hans oppslutning i Venezuela faller.

Ingen kommentarer: